Detox – Wellness panchakarma

“Detox” is een functie dat ons lichaam van nature doet en het automatisch regelmatig uitvoert.

Volgens AYURVEDA is het doel om de natuurlijke neiging van het lichaam voor het reinigen, te optimaliseren. Want dit is de veiligste manier dat je geen gifstoffen in je lichaam opslaat. Naarmate we ouder worden gaan bepaalde lichaamsfuncties alsook het ontgiftingsproces van het lichaam trager werken.

We zijn allemaal mensen. We nemen af en toe (of vaker) deel aan de uitspattingen die het leven te bieden heeft.

Vraag jij je nog steeds af waarom detoxen zo belangrijk is voor je lichaam? Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling. Eén van deze vervuilingsbronnen is voedsel. De welvaart, de prestatiegerichte maatschappij en ons drukke materialistische bestaan zorgt ervoor dat we vaan kiezen voor gemak. Dat resulteert in junkfood, kant-en-klaar maaltijden en overig bewerkt voedsel. Allen met allerlei toegevoegde conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, e-nummers, suikers & zout.

 

Het resultaat: afvalstoffen hopen je op in je lichaam en vormen ‘slakken’. Voor het verwerken van deze stoffen heeft je lichaam een eigen opruimdienst. Door al het bewerkte voedsel (lastig te verwerken) draait de opruimdienst met ondercapaciteit. Wanneer niet al het afval wordt meegenomen heeft je lichaam een probleem: waar laat je dit overbodige voedsel? Juist: in je darmen.

 

Overtollig voedsel plakt vast aan de slijmachtige laag in je darmen en vormt een zogenaamde “mucoïde laag”. Deze laag ontstaat om de darmwand te beschermen tegen de schadelijk afvalstoffen. De darminhoud wordt steeds kleiner, waardoor het voedsel als het ware door een rietje de endeldarm bereikt.

 

Maar, er is nog meer. Deze “mucoïde” zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen de darmwand veel moeilijk of zelfs niet kunnen bereiken. Normaliter worden voedingsstoffen van daar uit getransporteerd naar andere belangrijke organen in je lichaam. Ook gif- en afvalstoffen komen via de bloedbaan terug via de darmwand om uitgescheiden te worden via het darmstelsel. Je raadt het al: er ontstaat een broedplek voor ongezonde bacteriën en parasieten. Wanneer je hier niets aan doet kan je lichaam in een negatieve spiraal terecht komen. Organen krijgen niet de juiste bouwstoffen, het lichaam verzwakt, en in de loop van tijd krijgen ziekte en chronische klachten de overhand. Het wordt dus tijd om jouw lichaam te ontgiften. Wave your sins & feel alive. Let’s detox.

Panchakarma, het ayurvedische detox plan?

Een uitgebreid diep en intens reinigingsproces uit de Ayurveda is Panchakarma. Deze reinigingskuur is voor ieder persoon anders. Een Pitta (vuur) persoon krijgt een ander programma dan een Vata (koud) persoon.

Speciaal voor jou wordt een programma ontwikkeld door een ayurvedische arts. Deze intense detox wordt meestal een keer in het jaar gedaan. Panchakarma is een beproefde reeks van ontgiftende, balancerende en voedende therapieën uitgevoerd over een reeks van 3, 5, 7 of meer dagen.

Bij WellnessOase Namaste kan je zelf een Wellness Detox programma samenstellen in overleg met de Wellness Specialiste. Je kan kiezen uit enkele detox-behandelingen en een specifiek voedingsprogramma dat helpt om het lichaam te ontgiften.

Ayurveda heeft de pancha-karma als de meest uitgebreide reiniging van lichaam en geest. Hier wordt het lichaam gestimuleerd om afvalstoffen tot op celniveau los te laten en af te voeren. Het is een zeer diepgaande ervaring met een uitwerking op alle levensgebieden.

Het bestaat uit de volgende reinigingen, die afhankelijk van de geboorte constitutie en de huidige conditie zullen worden toegepast:

  • Reiniging dikke darm;
  • Reiniging dunne darm;
  • Reiniging van de maag;
  • Reiniging van het bloed (aderlaten mag niet in Nederland worden toegepast)
  • Reiniging van de gezichtsholten.

Er zijn echter ook tal van mogelijkheden om zelf thuis op eenvoudige wijze reinigingstechnieken toe te passen. Al deze technieken worden gebruikt om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen, slijm en overtollig vet te verwijderen en de geest in balans te brengen.

Panchakarma is een systeem dat bestaat uit diverse behandelmethoden, die als nut hebben het lichaam te ontdoen van moeilijk afbreekbare afvalstoffen (ama). Men maakt tijdens de Panchakarma behandelingen gebruik van speciale oliën en kruiden.

zo wordt in ayurveda een bijzonder intensieve en tegelijk uiterst zachte inwendige zuiveringskuur genoemd – is een woord uit het Sanskriet en betekent ‘vijf handelingen’. Maharishi Ayurveda gebruikt de volgende therapieën voor de afvoer van schadelijke stoffen: synchrone massage van het hele lichaam, voorhoofdsbehandeling, kruidenstoombad, ayurvedisch klisma en behandeling van de ogen en de neusslijmvliezen. Deze behandelingen, die volledig op elkaar afgestemd zijn, leiden tot een diepgaande en langdurige reiniging van het lichaam. Het resultaat is evenwicht tussen de functies van lichaam en geest, dat een gevoel van harmonie en nieuwe energie geeft.

In de Ayurveda beschrijft Panchakarma de ontgiftingskuur of reinigingskuur, die tot doel heeft ziekten te voorkomen of te behandelen en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. De onbalans kan bijvoorbeeld ontstaan ​​door slechte voeding, stress, omgevingsfactoren of zelfs privéproblemen. Het lichaam raakt in de war en er kunnen gifstoffen en afvalstoffen worden afgezet, waardoor ook de dosha’s – Vata, Pitta en Kapha, de energetische basiskrachten – hun evenwicht verliezen. Op de lange termijn kan dit het ontstaan ​​van ziekten bevorderen.

Vertaald, betekent Panchakarma “vijfvoudige zuivering”, of “de vijf handelingen”. Dit verwijst naar de vijf eliminatieprocessen van de ayurvedische ontgifting, met behulp waarvan het lichaam wordt gereinigd van overtollige dosha’s en zo weer in balans wordt gebracht. Hieronder leest u meer over de verschillende behandelingen en het verloop van de Panchakarma kuur.

De componenten van een Panchakarma kuur

Externe behandelingen

In Ayurveda worden verschillende externe behandelingen gebruikt. Daar horen natuurlijk verschillende soorten massages bij. De synchrone massage van het hele lichaam (Abhyanga), de poedermassage van het hele lichaam (Udvartana, met een peeling van gerst en kikkererwtenmeel) en de synchrone massage van het hele lichaam met ruwe zijden handschoenen (Garshana) behoren tot de belangrijkste vormen van massage. Naast oliemassages worden ook andere olietoepassingen (Snehana) gebruikt, zoals de typische Shirodhara-olie die op het voorhoofd wordt gegoten. Kruidenstoombehandelingen worden gebruikt om de stoffen die door de massages zijn losgemaakt, uit het weefsel te spoelen.

Ghee zur inneren Reinigung

Interne behandelingen

Naast de uitwendige behandelingen wordt ook inwendig de reiniging van het lichaam bevorderd. U kunt bijvoorbeeld ’s ochtends ghee nemen, d.w.z. gezuiverd, gedeeltelijk gemedicineerd botervet. Dit dringt door tot in de cellen en laat de dosha’s vrij. Ayurvedische kruiden en specerijen worden ook gebruikt om metabolische afvalstoffen te activeren en om het lichaam te ondersteunen na het reinigen. De vijf zuiveringstechnieken van Panchakarma-kuur maken ook deel uit van de interne behandelingen en worden hieronder nader toegelicht.

Ayurvedisches Essen

Voeding

Een goede, dosha-aangepaste voeding speelt een centrale rol in Ayurveda. Daarom wordt uw voedingsschema ook aangepast aan uw dosha- of constitutietype om de dosha’s weer in balans te brengen. Ayurvedisch eten is meestal vegetarisch, af en toe is er ook wit vlees of witvis. Het is belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te eten, wat in Ayurveda betekent dat alle smaken moeten worden opgenomen. Deze omvatten: zoet, zuur, zout, heet, bitter en scherp/samentrekkend. Een andere belangrijke term is Agni, het spijsverteringsvuur, waaraan een belangrijke therapeutische betekenis wordt toegekend.

Yoga im Ayurveda Hotel

Ontspanningstechnieken

Om het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen, zijn ook ontspanningstechnieken een belangrijk onderdeel van een Ayurveda kuur. Denk hierbij aan yoga en meditatie, maar ook ademhalingsoefeningen. In veel Ayurveda hotels en resorts staan ​​yoga en meditatie dagelijks op het programma, anderen bieden het in ieder geval meerdere keren per week aan.