Holistische massages

HOLISTISCHE & AYURVEDISCHE MASSAGE

 

Holisme komt van het woord Griekse woord ‘holos’ dat ‘heel’ betekent. Een holistische massage neemt dan ook de hele mens als uitgangspunt. Een mens heeft niet alleen een lichaam maar men bestaat ook uit een emotioneel, mentaal en spiritueel lichaam of energetisch lichaam. Al deze delen samen maken dat je bent wie je bent.

Ervaar je spanningen, problemen of blokkades op één bepaald gebied dan zal dat zijn weerslag hebben op alle andere gebieden. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden.

Ayurveda is een holistische natuurwetenschap en beschikt over de kennis van ons als mens en onze eenheid met de natuur. Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in balans in harmonie met de natuur. Het rijkt ons de basis voor een volmaakt en gelukkig welzijn, voor natuurlijke schoonheid en voor een duurzame gezondheid. Ayurveda werkt met: een diversiteit aan kruiden en mineralen, reinigende kuren, massages met speciale warme voedende oliën, lifestyle en voedingsadviezen, yoga, meditatie, etc.  Ayurveda onderscheidt mensen met verschillende lichaamsconstituties, die bij eenzelfde klacht soms andere behandelingen nodig hebben.

De sleutel tot welzijn bevind zich in de drie Ayurvedische dosha’s Vata, Pitta en Kapha. De samenstelling van deze 3 krachten geeft uitdrukking aan onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen en aan onze persoonlijkheid. Ze vormen onze ‘Ayurvedische constitutie”, onze innerlijke aard, maar ook onze uiterlijke kenmerken, als een soort vingerdruk of blauwdruk zet het ons als uniek individu neer hier op aarde.

De 3 Ayurveda types; Vata – Pitta & Kapha

De elementenleer (ruimte, lucht, vuur, water & aarde) speelt een belangrijke rol bij deze holistische geneeswijze. Er zijn 3 types (dosha’s): Vata (ruimte & lucht), Pitta (vuur & water) en Kapha (water & aarde). Iedereen heeft een unieke verhouding. De verschillende types zijn basiskrachten die elk zo hun functies hebben in ons lijf en onderhevig zijn aan verandering. Zo staat Pitta o.a. voor de spijsvertering, Vata o.a. voor de ademhaling en Kapha voor de vloeistofhuishouding in je lichaam. Je constitutie (prakruti) bepaalt wie je bent, van buiten (zoals haar, huid en lichaamsbouw) en van binnen (zoals persoonlijkheid). Als we geboren worden zijn we in principe in balans, maar o.a. voeding, het weer en leefstijl kan ons uit balans halen (Vikriti). Deze disbalans kun je gelukkig weer gaan herstellen!

Balans & Disbalans

Mentale of fysieke klachten of zelfs ziekten vertellen ons iets over de balans of disbalans tussen deze dosha’s. Het zijn signalen dat je lichaam uitzendt om iets onder de aandacht te brengen wat opgemerkt en gevoeld wilt worden. Het is iets wat anders aan je aandacht en je bewustzijn zou kunnen ontsnappen. Het lichaam is in staat om gevoelens, gedachten en ervaringen vast te houden en op te slaan, maar kan deze ook weer los laten en laten zien.

Aanraking

Door een massage word je aangeraakt en aanraking is een goede manier om dichter bij jezelf te komen. Je krijgt de mogelijkheid om te voelen wat er in je lichaam en je geest gebeurt. Door de aanraking te ervaren, kun je er met je aandacht bij blijven en kun je contact maken met datgene wat de klacht je te vertellen heeft. Dit kan verheldering geven waardoor je dichter bij de basis, de oorzaak, van je klacht kan komen. Die ervaringen en inzichten kunnen je uiteindelijk helpen om de balans in jezelf te gaan herstellen.

Als Ayurvedische massagetherapeut en als Lakshmi Professional zullen we door middel van observatie en een vragenlijst je constitutie bepalen en aan de hand van dit resultaat gaan we met specifieke oliën en andere natuurlijke producten werken die een diepe werking zullen hebben op fysieke en mentale klachten.